Loading

Bu Blogda Ara

Soslar

Sos, aşçılıkta bir yemeğin hazırlanmasında kullanılan veya yemeğin servisi sırasında üzerine dökülen sıvı veya yarı katı (yoğun) haldeki yardımcı yemektir. Soslar tek başına tüketilmez, ana yemeğe lezzet, su veya görsel güzellik katma amacıyla kullanılır. Sos sözcüğü Fransızca bir sözcük olup (sauce), İngilizce'de tuzlu anlamına gelen salted kelimesinin Latince'si olan salsus sözcüğünden gelir. Genellikle soslar sıvı bileşenler içerirken, makarna türü yiyeceklere ilave edilen soslar daha çok katı bileşenler içerir. Hazırlanma şekillerine ve amaçlarına göre soslar soya sosu, beşamel sosu veya salata sosu gibi isimler alır.

Wikipedia.

Hardal Sosu

100 gram tereyağı
80 gram un
1 bardak süt
100 gram taze krema
1 çay kaşığı elma sirkesi
1 tatlı kaşığı sarı hardal
Tuz ve karabiber

Un ve yağı bir tencerede kavurun. Ateşten alıp sütü yavaşça yedirin. Hızla çırparak yedirme işlemine devam ederken tekrar ateşe alın. Koyulaşmaya başlayınca ocağı kısıp bir kaç dakika daha pişirin. Ateşten alarak krema, sirke, hardal, tuz, karabiberi ekleyip iyice çırpın ve taze olarak tüketin.

Barbekü Sosu

50 gram tereyağı
50 gram zeytinyağı
50 gram üzüm sirkesi
500 gram ketçap
1 adet rendelenmiş limon kabuğu
3 diş sarımsak
Bir tutam toz beyaz ve karabiber

Derin bir kaba bütün malzemeleri koyun. Tereyağı eriyene kadar karıştırın. Altını kısıp 15 dakika kaynattın. İyice karıştırıp altını kapattın. Buzdolabında en az 10 saat dinlendirin. Kırmızı et veya tavuk etinin yanında servis yapabilirsiniz.

TARATOR SOS


Mutfak robotunun içerisine kıyılmış ceviz içini, ıslatılmış ekmeği, limon suyunu, sarmısağı, suyu ve kırmızıbiberi koyup yoğurt kıvamına gelinceye kadar karıştırın.
Sos kabının içerisine alın.