Loading

Bu Blogda Ara

Çorbalar

Çorba tüm dünyada en çok seçeneği olan bir yemek grubu... Antik çağlardan itibaren sıklıkla tüketilen çorba ilk olarak bir dilim ekmek üzerine dökülen sıvı bir yemekten ibaretti. Çin'den Fransız mutfağına Akdeniz'den Rus mutfağına kadar tekniklerini ve çeşitlerini anlatmak için bu sayfa yetmeyebilir. Her bir mutfağın çorba için pişirme teknikleri, malzemeleri kıvamları farklı olabilir. Türk mutfağında hazırlanan tüm çorbalar bir kaç farklı teknikle hazırlanıyor. Et, tavuk, sebze suyu veya yoğurtla hazırlanan ve içine sebze, erişte, prinç atılarak tatlandırılıp çeşitlenen bir çok çorba bulunuyor.

ANDALOZ ÇORBASI

2 çorba kaşığı haşlanmış pirinç
1 çorba kaşığı margarin
2 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı salça
1 tutam maydanoz
tuz
karabiber

Tencereye margarini koyup eritin. Unu ilave ederek bir süre kavurun, salçayı ekleyerek karıştırmaya devam edin. 5 bardak su katıp kaynatın. Kaynayan suyun içine haşlanmış pirinci, tuzu, karabiberi ve kıyılmış maydanozu ilave ederek karıştırın.

Bezelye Çorbası

4-5 kişilik
Yarım kilo ayıklanmış bezelye
5 su bardağı tavuk suyu veya tavuk suyu tableti + su
Yarım kilo pazı yaprağı
2-3 sap pırasa
1 adet patates
Yeteri kadar tuz, karabiber, zeytinyağı

Patatesi tuzla ovalayıp bir tencereye koyun içine pırasaları dilimleyerek ekleyin ve 1 bardak su ilave edip haşlayın. Ayrı bir kapta ayıkladığınız bezelyeleri haşlayıp suyunu süzün, bir çay bardağı kadar ayırın. Patatesler haşlanmaya başlayınca içine pazı ve bezelyeleri ilave edip, blenderdan geçirin ve tavuksuyu kaynamaya başlayınca bir tutam karabiber ilave edip, ocağın altını kısın. Tencereye ayırdığınız bir bardak bezelyeyi ilave edin. 10 dakika sonra ocaktan alın. Üzerine zeytinyağı gezdirip servis yapın

BROKOLİ ÇORBASI

500 gr. brokoli
2 adet pırasa
3-4 kaşık sıvıyağ
100 gr. krema
tuz
karabiber

Brokoli ve pırasayı ayıklayıp robottan geçirin küçük parçalar haline getirin. Sıvıyağ da pırasaya tuz ekleyip biraz kavurun. Sonra brokoli ekleyin. Tekrar kavurun. Üzerine 6 bardak su ilave edilip, 3-4 dakika. düdüklü tencere de pişirin. Ateşten aldıktan ve kapağını açtıktan sonra bir müddet soğumaya bırakın. Daha sonra içine kremasını ekleyin, el blenderi veya mikserle iyice karıştırın. (Dilerseniz karabiber de ekleyebilirsiniz)

DOMATES ÇORBASI

4-5 adet olgun domates
1 çorba kaşığı margarin
1 çorba kaşığı un
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı rendelenmiş taze kaşar

Yağ ve un bir tencerede hafifçe kavrulur ve üzerine yavaş yavaş süt ilave edilip, karıştırmaya devam edilir. Ara verilmeden bir litre kadar su ilave edilip karıştırma işlemini sürdürülür. Diğer taraftan kabuğu çıkarılıp, küp küp kesilmiş domates mikserden geçirilip bu karışıma ilave edilir ve 15 dakika bu şekilde kaynatılır. Arzu edildiği kadar tuz konur ve servis yaparken üzerine kaşar peyniri rendesi ilave edilir.

Kurutulmuş Domates Çorbası

4 kişilik
1 kuru soğan
1 patates
1 sap kereviz
Kekik
Zeytinyağı
Yarım su bardağı kırmızı mercimek
Yarım su bardağı yarı kurutulmuş domates
5 bardak su
Tuz, karabiber
Küp küp kesilmiş kereviz sapını zeytin yağında soteleyin. İçine dörde bölünmüş soğan, kırmızı mercimek, patates, tuz ve su ekleyip kaynattıktan sonra kapağını kapatıp altını kısın. 15 dakika sonra tüm malzemeyi ateşten alıp blender'dan geçirin ve kaynamaya bırakın. Kurutulmuş domatesi küp küp doğrayın karabiber ve kekik ile birlikte tencereye koyun. 5-6 dakika sonra servis yapabilirsiniz.

Sultan Mahmut Çorbası

7-8 kişilik
1 adet kereviz
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 büyük kuru soğan
7 su bardağı tavuk suyu
1 demet taze ince kıyılmış nane
1 tutam kırmızı toz biber
2 adet havuç
2 adet patates
1 yemek kaşığı tereyağı
2 adet domates püresi
1 demet ince kıyılmış maydonoz
İstenilen ölçüde tuz

Kereviz havuç ve patatesleri küp şeklinde kesin. Bir tencereye tereyağını eritip yemeklik doğrenmış soğanları soteleyin. Mercimeği ilave edip domates püresi ve tavuk suyunu ekleyin. Su kaynadıktan sonra tuz, patates ve kereviz ve havucu ekleyin. Bir saat kısık ateşte arasıra karıştırarak pişirin. Ocağın altını kapattıktan sonra ince kıyılmış nane ve maydonozları ilave edin. Ayrı bir yerde tereyağı ve kırmızı toz biberi kızdırıp servis edilen kaselere paylaştırın.

İŞKEMBE ÇORBASI

MALZEMELER

1 adet dana işkembesi
1 adet yumurta
yarım limon
sarımsak
sirke
tuz


Yarım kilo dana kemiğini kaynatın, köpüklerini delikli bir kepçe ile alın. İşkembeden ayrılan üç büyük parçayı, kemiklerin içine atın. Yumuşayıncaya dek kaynatın. Pişince kemikleri çıkarıp, atın. Soğuduktan sonra işkembeleri bıçak yardımıyla ince ince kıyın. Bir kaseye iki yemek kabı dolusu un, yarım su bardağı soğuk su koyup bulamaç haline gelinceye kadar karıştırın. Sonra kemiğin sıcak suyundan iki kepçe ilave edin ve doğradığınız işkembelerle beraber et suyuna katıp pişirin. İçilecek kıvama geldiğinde ateşten alın. Et suyunda çırpılmış bir yumurta sarısını çorbaya ilave edin.Bir yemek kaşığı tereyağı eritin, biraz soğuduktan sonra toz kırmızı biberi ilave edip, çorbanın üzerine gezdirin. 3-4 diş ezilmiş sarımsağa bir miktar sirke ve yarım limon sıkıp, servis yapın.